Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Japoński makowiec z pijaną śliwką

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Japoński makowiec z pijaną śliwką, to oryginalny pomysł na połączenie czekolady, śliwek w alkoholu i japońskiego makowca! Wszyscy miłośnicy śliwek i maku muszą wypróbować ten przepis!

Składniki:

CIASTO MAKOWE:

mak 500 gramów
cukier puder 500 gramów
jabłka 700 gramów
kasza manna 11 łyżek
masło lub margaryna 250 gramów
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
olejek migdałowy 1 sztuka
bakalie 0,5-3/4 szklanki
jaja 11 sztuk

MASA CZEKOLADOWA:

masło 3/4 kostki
jajko 1 sztuka
cukier 2 łyżki
czekolada gorzka 100 gramów

DODATKOWO

suszone śliwki kalifornijskie 500 gramów
alkohol do zalania śliwek do zalania wiśni
czekolada mleczna 100 gramów
czekolada gorzka 150 gramów
śmietana 30% ok 1/4 szklanki

Porada

Śliwki namocz w alkoholu dzień wcześniej!

Przepis i sposób przygotowania na: Japoński makowiec z pijaną śliwką

Ten przepis już dawno stał się Waszym ulubionym przepisem na makowiec japoński. Chętnie po niego sięgacie w okresie Świąt, gdy szukacie pomysłów na wypieki. Ciasto z tego przepisu wychodzi przepyszne, dlatego wcale nie dziwi mnie to, że tak chętnie go wybieracie. 

Kroki postępowania

1

CIASTO MAKOWE:

1.Mak zaparzamy. Gotowy odsączamy i studzimy.

2. Zimny mielimy 2 razy.

3. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.

4. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

5. Żółtka przekładamy do miski. Dodajemy do nich masło oraz cukier puder. Całość ucieramy na puch.

Krok 1 - Japoński makowiec z pijaną śliwką foto
2

6. Do puszystej masy dodajemy porcjami mak.

7. W dalszej kolejności dodajemy olejek migdałowy, kaszę oraz jabłka.

Krok 2 - Japoński makowiec z pijaną śliwką foto
3

8. Na koniec całość łączymy z ubitymi białkami oraz bakaliami.

9. Masę makową wykładamy na przygotowaną blaszkę (32 x26 cm).

10. Ciasto pieczemy w 80°C około 60 minut. Upieczone studzimy.

Krok 3 - Japoński makowiec z pijaną śliwką foto
4

MASA:

1. Jajko ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy ubite jajko. Na koniec do całość dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Gotową masę wykładamy na zimny makowiec.

2. Śliwki przekładamy do litrowego słoika i zalewamy alkoholem (u mnie pół na pól: wódka i spirytus). Tak przygotowane śliwki odstawiamy na noc.

3. Przed wyłożeniem na ciasto owoce dokładnie odsączamy na gęstym sicie. Odsączone wykładamy na masę czekoladową.

Krok 4 - Japoński makowiec z pijaną śliwką foto
5

4. W rondelku rozpuszczamy czekolady z niewielkim dodatkiem śmietanki. Płynną polewamy wierzch śliwek.

5. Ciasto schładzamy, by czekolada zastygła. Gotowe.

Krok 5 - Japoński makowiec z pijaną śliwką foto

Szybki i pyszny przepis na makowiec japoński. Próbowaliście już? A może dopiero macie w planach przygotować te smakołyki? 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.01.2017 21:45
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak