Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajko zapiekane w chrupiącej bułce z szynką, serem i szczypiorkiem

5.0
(102)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Chrupiące bułki z dużą ilością zdrowych ziaren, zapiekane z jajkiem, szynką, aromatyczną cebulką i serem, posypane świeżym, pachnącym szczypiorkiem to fajny pomysł na urozmaicone śniadanie w zdrowym stylu, które pozytywnie zaskoczy Waszych domowników.

Składniki:

Składniki:

bułka pełnoziarnista 4 sztuki
jajko 4 sztuki
czosnek 1 ząbek
szynka wędzona 120 gramów
mozzarella 150 gramów
szczypiorek posiekany 4 łyżki
olej 1 łyżka
cebula 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Jajko zapiekane w chrupiącej bułce z szynką, serem i szczypiorkiem

1. Z każdej bułki obciąć wierzch i wydrążyć środek.
2. Mozzarellę zetrzeć na tarce, a szynkę pokroić w kostkę.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać szynkę i chwilę jeszcze przesmażyć.
4. Do każdej bułki włożyć przesmażoną cebulę z czosnkiem i szynką, starty ser i wbić po 1 jajku. Całość oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 12-16 minut aż białko się zetnie.
5. Gotowe bułki podawać posypane świeżym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak