Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajeczna pasta z anchois i szczypiorkiem

5.0
(40)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jajeczna pasta z anchois, bardzo tłustej ryby o ostrym zapachu i smaku oraz wyrazistym szczypiorkiem. Znakomita do każdego rodzaju pieczywa sprawdzi się w roli śniadania, świetna jako imprezowa przekąska podana na krakersach.

Składniki:

jajko 7 sztuk
anchois 50 gramów
szczypior 2 pęczki
Musztarda stołowa Prymat 2 łyżeczki
majonez 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Jajeczna pasta z anchois i szczypiorkiem

Ta genialna przekąska na Wielkanoc to po prostu pasta jajeczna inaczej. Dlaczego inaczej? Wszystko za sprawą wyjątkowo charakterystycznego i intensywnego w smaku anchois. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tych aromatycznych rybek, to właśnie będzie ku temu idealna okazja.
Sprawdźcie przepis!

1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę.
2. Rybki anchois odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki.
3. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno pokroić.
4. Jajka, anchois, szczypiorek, musztardę i majonez przełożyć do miseczki, całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.
5. Jajeczną pastę podawać ze świeżym pieczywem lub tostami.

Ten przepis pokochają fani bardzo intensywnych w smaku potraw. Pasta jajeczna z anchois to oryginalna propozycja, która z powodzeniem może wpisać się w wielkanocne menu. 

Jeśli jednak poszukujecie innych przepisów na świąteczny stół, to zapraszam TUTAJ.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak