Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaglany bakłażan tikka masala

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 sztuki
brokuł 1/4 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
ser żółty 3 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
masło 1 do smaku
olej 1 do smaku
przyprawy 1 łyżeczka tikka masala

Przepis i sposób przygotowania na: Jaglany bakłażan tikka masala

Kroki postępowania

1
Kaszę płucze zimną wodą, przekładam do garnka wlewam szklankę wody, dodaję sól odrobinę i gotuję aż kasza wchłonie wodę. Kaszę wstawiam pod koc na 30 minut aż dojdzie.[
Krok 1 - Jaglany bakłażan tikka masala foto
2
Bakłażany kroję wzdłuż, wycinam miąższ nożem, i obficie solę. Odstawiam na 30 minut. Zmywam sól z bakłażana i miąższu. Osuszam i obficie smaruje olejem. Układam na klaszcze i wstawiam na około 30 minut temp 200 stopni. Bakłażany mają być miękkie ale nie tak mocno bo będą jeszcze pieczone. Miąższ kroję na kawałki, dodaję kaszę.[
Krok 2 - Jaglany bakłażan tikka masala foto
3
Paprykę kroję w kostkę
Krok 3 - Jaglany bakłażan tikka masala foto
5
Por kroję w krążki i przesmażam na maśle klarowanym razem z papryką. Dodaje do farszu.
Krok 4 - Jaglany bakłażan tikka masala foto
6
Brokuł ugotowałam aldente w osolonej wodzie
Krok 5 - Jaglany bakłażan tikka masala foto
7
.Do farszu dodaję pokrojoną pietruszkę połowę. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawą tikka masala. Nadziewam bakłażany i wstawiam jeszcze na 15 minut. Wyłączam piekarnik posypuję serem żółtym i zostawiam aż się rozpuści. Przed podaniem posypuję pozostała natką.
Krok 6 - Jaglany bakłażan tikka masala foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 05.11.2015 07:27
extra pomysł
anemon 04.11.2015 19:25
Pięknie i smacznie połączyłaś kuchnię polską i indyjską.
Bernadeta1 04.11.2015 17:59
pyszny zdrowy obiadek
Kolorowa 04.11.2015 17:27
Bardzo fajnie ;)
Ewa Wojtaszko 04.11.2015 16:46
smaczne,zdrowe i sycące :)
Agnieszka-87-25 04.11.2015 16:14
kolorowo smacznie
Benita 04.11.2015 15:47
Znakomite danie
Malinka 04.11.2015 15:44
Fajna, oryginalna propozycja :)
mirosława4 04.11.2015 15:32
kolorowo , smacznie i zdrowo
aginaa 04.11.2015 14:59
musi byc smaczne
AZgotuj 04.11.2015 14:51
zdrowe i apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak