Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaglane clafoutis

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 3 szt
cukier waniliowy 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
kasza jaglana 1 szklanka ugotowanej
mleko kokosowe 1 szklanka
likier kokosowy 50 ml
porzeczki czarne 200 g
wiórki kokosowe do dekoracji
cukier puder do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Jaglane clafoutis

Kroki postępowania

1
Jajka wbić do miski, dodać cukier waniliowy (użyłam domowego)
Krok 1 - Jaglane clafoutis foto
2
i ubić na puszystą masę. Dodać mąkę i zmiksować.
Krok 2 - Jaglane clafoutis foto
3

Mleko kokosowe i ugotowaną kasze jaglaną wrzucić do wysokiego pojemnika, dolać likier, całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Krok 3 - Jaglane clafoutis foto
4

Wlać do miski i zmiksować razem.
Krok 4 - Jaglane clafoutis foto
5
Przelać całość do naczynia żaroodpornego (wymiary ok. 18x18).
Krok 5 - Jaglane clafoutis foto
6

Posypać czarną porzeczką (użyłam mrożonej – nie rozmrażałam wcześniej) i wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.

Wyjąć lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem i podawać, najlepiej jeszcze na ciepło, chociaż na zimno tez smakuje dobrze.
Krok 6 - Jaglane clafoutis foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 17.05.2014 13:23
@Migotko, pewnie, że dobre by było :)
migotka28 16.05.2014 23:22
właśnie dzisaj myślałam o tym cieście czy dobre by było z rabarbarem
alaaa 16.05.2014 21:55
na jaglance nie próbowałam, pomysłowe
Kolorowa 16.05.2014 21:43
Bardzo ciekawy przepis !;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak