Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowo - morelowy schabik do chlebka.

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
przyprawa do potraw Kucharek wg uznania
Pieprz czarny mielony Prymat wg uznania
szalotka 2 sztuki
morele suszone 110 g
woda letnia 1/2 filiżanki
Majeranek suszony Prymat wg uznania
masło 1/4 kostki
jabłko 1 sztuka

Porada

Schabik jest doskonałym dodatkiem do chlebka. Można też go jeść na ciepło jako dodatek do drugiego dania.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowo - morelowy schabik do chlebka.

Kroki postępowania

1
Schab dobrze opłukać i wytrzeć do sucha ręcznikami papierowymi. Włożyć do naczynia ceramicznego, posypać przyprawą Kucharek i pieprzem.
Krok 1 - Jabłkowo - morelowy schabik do chlebka. foto
2
Obrać szalotki i przekroić na połowę, położyć obok mięsa. Suszonymi morelami obłożyć schab dookoła. Przed wstawieniem do lodówki posypać obficie majerankiem. Wlać wodę. Wstawić do lodówki na całą noc.
Krok 2 - Jabłkowo - morelowy schabik do chlebka. foto
3
Na górę mięsa położyć masło. Jabłko wypestkować, przekroić na cztery części i położyć na górę schabu.
Krok 3 - Jabłkowo - morelowy schabik do chlebka. foto
4
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C i piec przez 1 godzinę.
Krok 4 - Jabłkowo - morelowy schabik do chlebka. foto
5
Upieczone mięso pozostawić w piekarniku ( wyłączonym i z otwartymi drzwiczkami ) do wystygnięcia.
Krok 5 - Jabłkowo - morelowy schabik do chlebka. foto
6
Ostudzone mięso przełożyć na talerz i dobrze schłodzić w lodówce.
Krok 6 - Jabłkowo - morelowy schabik do chlebka. foto
7
Smacznego !
Krok 7 - Jabłkowo - morelowy schabik do chlebka. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 27.11.2015 07:57
pyszne mięsko
IwonaKa 02.10.2015 15:59
z morelą i śliwką robiłam,takiego jeszcze nie,wart spróbowania
adelajda 24.09.2015 09:23
Wiesz co jesz :)
Czarnula666 23.09.2015 21:14
Wygląda smacznie :)
Damiano
Damiano 23.09.2015 09:32
fajny przepis
Róża1 23.09.2015 09:07
domowe najlepsze :-).
gosia56 23.09.2015 08:52
na pewno pyszny schabik;)
olkaaa 23.09.2015 08:15
Brzmi ciekawie.
Jumper123 23.09.2015 01:58
pyszny taki schabik
jagoda5913 23.09.2015 01:03
dobry pomysł
misia53 23.09.2015 00:11
Oj smaczny, smaczny....
Łukasz15 22.09.2015 22:20
Ciekawy przepis
Renata9 22.09.2015 20:49
Polecam ten schabik, wyszedł bardzo smaczny.
Renataj 22.09.2015 20:37
Nie ma nic lepszego niż domowy schabik pieczony w całości - do kanapek idealny:)
Małgorzata Pin 22.09.2015 20:36
Dobre mięsko, najlepsze domowe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak