Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowo-cynamonowe muffiny z czekoladą

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Jesień kojarzy mi się z jabłkami. Uwielbiam jabłka! Dlatego chętnie dodaję je do wszystkiego. A tam, gdzie jabłka, jest też i cynamon, który cudownie podkreśla ich smak! Mój przepis będzie szybki i prosty, aczkolwiek pyszny, więc polecam!

Składniki:

Muffiny

mleko 100 ml
margaryna 125 g
jaja 2 szt.
mąka pszenna 250 g
cukier 80 g
cukier wanilinowy 15 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczek
jabłko 1 sztuka
Cynamon mielony Prymat 1 duża łyż.
czekolada deserowa 40 g

Porada

Zamiast margaryny można użyć masła lub oleju (tyle samo g).

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowo-cynamonowe muffiny z czekoladą

W misce dobrze wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać cynamon i wymieszać.
Margarynę rozpuścić w rondelku. Dolać mleko, intensywnie wymieszać. Dodać dwa jajka i znów wymieszać.

Do suchych składników dodać płynne (margaryna, jajka, mleko). Wymieszać do połączenia składników, a następnie dodać starte jabłka. Wszystko wymieszać.
Do foremek nałożyć ok. 1 - 1.5 łyżki masy, a następnie położyć na niej kawałek czekolady. Przykryć kolejną warstwą masy. Powtórzyć tyle razy, na ile wystarczy ciasta :). Piec 15-20 min w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Gotowe! :) Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak