Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka z cukinią w goździkowej marynacie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 2 szt
ocet 1/2 szklanki
sól do smaku
cukier drobny 1/2 szklanki
Goździki całe Prymat 10 szt
Gorczyca biała cała Prymat kilka ziaren
jabłka 3 twarde

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka z cukinią w goździkowej marynacie

Cukinię umyć i pokroić w grube plastry( 7-8 mm), nie ma potrzeby obierać ze skóry i wycinać pestki.

Jabłka oskrobać, wyciąć gniazda nasienne a potem pokroić w plastry o grubości ok. 3-4 mm. Ułożyć na przemian w słoiku warstwę cukinii, warstwę jabłek, warstwę cukinii…
Przygotować zalewę. Zagotować z cukrem, solą, gorczycą i goździkami niepełne dwie szklanki wody. Do gorącej zalewy wlać ocet i od razu rozlewać do słoików. Dopilnować, żeby w każdym słoiku znalazło się po parę goździków. Słoik mocno zakręcić i zawekować- czas wekowania ok. 20 minut od momentu zagotowania wody w kotle.
Podany przepis jest na około 2 litrowe słoiki- taki mały test. Ponieważ efekt końcowy był bardzo smaczny w przyszłym roku planuję zrobić więcej takich przetworów.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 16.12.2013 23:21
ciekawy przepis
Neetka90 12.02.2013 12:13
świetnie
babajaga1969 30.01.2013 15:22
nie jadłam takiego przetworu, ale wygląda bardzo smacznie -pyszne :)
Zdzisław 30.01.2013 14:32
dobre
dodi 30.01.2013 12:39
super pomysł
angelika14 30.01.2013 12:35
pomysłowe i to bardzo, sama bym nie wpada na takie połączenie smaków
Bogumiła
Bogumiła 30.01.2013 12:33
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak