Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mleko 3,2% 1 szklanka
jajko 2 sztuki
jabłka 3 sztuki
olej do smażenia
cukier puder

Porada

Chrupiące i smaczne placuszki dla małych i dużych dzieci :-) polecam.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście

Do miski wbić jajka, rozbełtać, dodać mąkę oraz mleko. Trzepaczką, bądź mikserem zmiksować na gładkie ciasto.
Jabłka umyć, osuszyć. Specjalnym nożykiem usunąć gniazdka nasienne. Obrać ze skórek i pokroić w plastry. Plastry jabłek maczać w cieście i kłaść na patelnię z rozgrzanym odrobiną oleju rzepakowego. Smażyć na rumiano z obu stron na niewielkim ogniu i gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe można oprószyć cukrem pudrem.
Gdy zostanie ciasto, można usmażyć tradycyjne racuszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

afrodyta 13.05.2016 21:01
Z lodami jeszcze nie próbowałam. Następnym razem wypróbuję :-)
Adamorek 12.05.2016 17:25
smaczny deserek na ciepło z lodami polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak