Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik z żurawiną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 2 sztuki
jajko 2 sztuki
margaryna 0,5 kostki
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik z żurawiną

Kroki postępowania

1
Margarynę rozpuszczamy. Jak ostygnie dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy na gładkie ciasto.
Krok 1 - jabłecznik z żurawiną foto
2
Jabłak oczyszczamy z pestek i kroimy w łódeczki. Układamy je na posmarowanej tłuszczem blaszce. Posypujemy rozmrożoną żurawiną.
Krok 2 - jabłecznik z żurawiną foto
3
Owoce zalewamy masą i pieczemy w nagrzanym do 180'C piekarniku 30 minut.
Krok 3 - jabłecznik z żurawiną foto
4
Smacznego!
Krok 4 - jabłecznik z żurawiną foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 09.08.2014 16:23
pyszności, mniam
Róża1 08.11.2013 00:05
fajny pomysł:-)
hahanka 30.10.2013 12:47
żurawina nadaje kwaśniejszy smak, polecam
hahanka 30.10.2013 12:46
Ja podaję zawsze tą stroną, czasem jeszcze posypany cukrem pudrem, mojego jabłecznika nigdy nie obracam, ale jeśli SmacznaPyzo wolisz odwrotnie to na pewno będzie równie pyszny
lena57 29.10.2013 14:44
nie przepadam za żurawiną ale może być dobre :)
SmacznaPyza 29.10.2013 14:38
czy nie powinno podawać się ciasta po odwróceniu żeby było widoczne owoce ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak