Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik Reński (wersja razowa)
Ciasto: Mąkę razową pszenną zagnieść z masłem, 1 żółtkiem, szczyptą soli i 3 łyżkami cukru. Można dodać 2 łyżki zimnej wody. Schłodzić w lodówce. Jabłka ubyć, obrać ze skórki i nasion i podzielić na "ósemki".
Skropić je sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Ciasto rozwałkować na 0,5 cm i wyłożyć nim formę (ok. 27 cm średnicy), nakłuć widelcem. Położyć na nim jabłka i zapiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Pozostałe jaja utrzeć z cukrem waniliowym i 100 gramami cukru na puszystą masę. Dodać śmietanę i wymieszać. Masę wlać na ciasto z jabłkami i pic alej przez następne 30 minut. Ostawić do ostygnięcia. Smacznego.