Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik na lanym cieście

5.0
(36)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
cukier puder 1 szklanka
mleko 0,75 szklanki
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżki
jabłka 1,5 kilograma
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 300 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik na lanym cieście

Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, jajko i miękkie masło. Następnie dolewamy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Jabłka obieramy i trzemy na tarce z grubymi oczkami, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon i mieszamy.

Przygotowane ciasto (3/4) wlewamy na blachę (30x40cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie wykładamy na ciasto przygotowane jabłka i wylewamy pozostałą część ciasta. Wstawiamy jeszcze na około 15 minut. Po upieczeniu możemy ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 31.07.2012 14:20
o super
Anna138 29.07.2012 18:16
Wygląda świetniie
SmacznaPyza 23.07.2012 17:59
pierwszy raz spotykam się z takim ciastem....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak