Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
margaryna 15 dag
śmietana kwaśna 1 łyżka
żółtko jajek 3
białko 3
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 5 łyżek
woda 3 szklanki
cukier 2/3 szklanki
budyń czekoladowy 2
cukier 3 łyżki
kokos 5 dag
mąka 1 łyżka
cukier puder 2 łyżki
masło 4 dag
budyń śmietankowy 1
jabłka 1 pokrojone w ćwiartki

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik

Ciasto:
Połączyć 25 dag mąki, 15 dag margaryny, 1 łyżkę kwaśnej śmietany, żółtka, proszek do pieczenia, 5 łyżek cukru. Zagnieść ciasto i rozwałkować na blachę.
Wodę zagotować z cukrem, dodać jabłka pokrojone w ćwiartki. Zaparzyć przez
1 minutę.Odcedzić jabłka, odstawić na bok.Na wodzie z jabłek ugotować dwa budynie. Pół szklanki wystudzić i rozprowadzić budynie.
Z białek ubić pianę, dodać cukier i budyń.
Rozpuścić masło z kokosem, dodać cukier puder i na końcu mąkę.
Na ciasto położyć jabłka, przykryć gorącym budyniem, pianę z białek i na końcu kokos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 21.01.2013 17:29
dobre ciacho
babajaga1969 01.01.2013 19:25
smaczne
tomek18 31.12.2012 15:49
pyszne ciasto
Botwinka 31.12.2012 09:07
smaczne ciasto
monisia1977 31.12.2012 08:23
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak