Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk w panierce serowej, DS XX odc. 28

3.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Indyk w panierce serowej to ciekawa propozycja na przygotowanie drobiowych kotletów. Zamiast bułki tartej wykorzystacie tutaj parmezan, który wzbogaci smak delikatnego mięsa. Wypróbujcie sami!

Składniki:

Składniki na indyka w panierce serowej:

polędwica z indyka 400 g
mąka 80 g
Sól różowa himalajska w tubie 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 1/4 łyżeczki
jajka duże 3 sztuki
ser grana padano 200 g
olej 2 łyżki
pomidorki cherry 1 opakowanie
szalotka 2 sztuki
kapary całe Smak 50 g
pietruszka 1 pęczek
orzeszki piniowe 100 g
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w panierce serowej, DS XX odc. 28

Indyk w panierce serowej to nic innego, jak drobiowe kotleciki w wyjątkowej, serowej odsłonie. Rozkoszujcie się ich smakiem i delikatnością, a zestawiając z ziemniaczanym puree oraz prostą sałatką na ciepło, stworzycie danie obiadowe, które Was zachwyci! Z tego przepisu przygotujecie kotlety indyka obtoczone w cieście na bazie mąki, jajek i parmezanu. Dodatek tego ostatniego składnika sprawi, że panierka będzie aromatyczna, a ser przyjemnie się roztopi.

Sposób przygotowania indyka w panierce serowej:

1

Do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy Sól różową drobnoziarnistą himalajską Prymat, wbijamy jajka. Mieszamy za pomocą rózgi i wsypujemy parmezan i łączymy składniki aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Przyprawiamy Pieprzem białym mielonym Prymat.

2

Polędwiczki z indyka kroimy na plastry. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Polędwiczki obtaczamy w panierce i wykładamy na talerz. Następnie smażymy na patelni z dwóch stron na rumiany kolor. Zdejmujemy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

3

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Kapary Smak odsączamy na sitku z zalewy. Szalotki drobno siekamy. Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną szalotkę i krótko podsmażamy. Dodajemy pomidory i kapary. Podsmażamy i dodajemy pietruszkę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy orzechami.

4

Serowe polędwiczki z indyka podajemy z dodatkami z patelni.

Przygotowanie obiadu na bazie polędwiczek indyka to wyjątkowo szybka czynność. Do tego sałatka z patelni na bazie pomidorków koktajlowych, kaparów i pietruszki, wzbogaci nie tylko smak, ale również kolory na talerzu. Koniecznie sięgnijcie po tę wyjątkową propozycję. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziecie w serwisie Doradca Smaku - > LINK 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak