Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Imbirowo-miodowy kurczak w pomarańczach

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczak 2 sztuki
imbir starty 1 łyżka
miód 1-2 łyżki
oliwa 3-4 łyżki
sól 1 szczypta
starta skórka pomarańczy 1 łyżka
płatki migdałowe 40 g
ryż biały 100 garść
sok pomarańczowy 2/3 (świeżo wyciśnięty)

Przepis i sposób przygotowania na: Imbirowo-miodowy kurczak w pomarańczach

Przygotuj marynatę: wymieszaj miód z sokiem pomarańczowym, oliwą z oliwek, szczyptą soli, suszoną skórką pomarańczową i imbirem.
Oczyszczone filety z kurczaka wymieszaj w marynacie. Włóż do lodówki na min 30 min, najlepiej całą noc.
Gdy kurczak jest gotowy, usmaż go na grillowej patelni z obu stron, aż się lekko zarumieni. Do grillowania dodaj kawałki świeżej pomarańczy.
Podawaj z białym ryżem, posyp migdałami i świeżo stratą skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 19.04.2014 14:09
ciekawy przepis
Magda60 05.02.2013 21:06
dobre
Magda60 05.02.2013 21:06
dobre
arbuzowo 30.01.2013 19:23
Wygląda pięknie, skład potrawy również zachęcający
Sandra9 21.01.2013 11:10
cudownie wygada, bardzo zachęcająco
cukiereczek 21.01.2013 11:05
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak