Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Imbirowe zajączki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 45 dag
masło 30 dag
cukier 15 dag
żółtko jajek 3 sztuki
sól 1 szczypta
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Imbirowe zajączki

Masło utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodać żółtka jajek, następnie dodać przesiana mąkę, sól i imbir, zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić najmniej dwie godziny w lodówce, schłodzone ciasto cienko rozwałkować na delikatnie podsypanej mąka stolnicy, gdyby się kruszyło w trakcie wałkowania to należy je zagnieść jeszcze raz wtedy zmięknie, ale nie za długo, aby nie ogrzać ciasta.
Przy pomocy foremki wyciąć ciastka i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, piec w temp.180st około 10-12 minut. Upieczone i wystudzone ciasteczka ozdobić przy pomocy lukru plastycznego i czekolady, ale można też zostawić bez dekoracji bo takie też są urocze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 01.07.2017 14:27
fajne ciasteczka :)
mirosława4 30.06.2017 11:56
pięknie się prezentują
Ola1984 30.06.2017 11:43
Super wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak