Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Igloo

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
jajek 4 szt
cukru 13 dag
mąki pszennej 8 dag
mąki ziemniaczanej 6 dag
proszku do pieczenia 1 lyzeczka
Krem:
duża puszka brzoskwiń w syropi 850 ml
cukru 15 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
śmietany kremówki 200 ml
Do dekoracji:
białej polewy czekoladowej 20 dag
pisak cukrowy
wiórków kokosowych 4 łyżki
jogurt naturalny 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Igloo

Żółtka utrzeć z 4 łyżkami wody i 6 łyżkami cukru na puszysty kogiel – mogiel. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę, ostrożnie wyłożyć na masę żółtkową. Obydwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio na pianę. Całość ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, piec 45-50minut w temp 170-190stC. Gorący biszkopt ostrożnie wyjąć z formy na deskę kuchenną, ostudzić. Brzoskwinie osączyć, zmiksować na piure. Twaróg utrzeć z jogurtem i cukrem, dodać mus owocowy, wymieszać. Oziębioną kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, wymieszać z masą serową. Krem odstawić do lodówki. Gdy zacznie się ścinać, dodać ubitą śmietanę, dokładnie wymieszać. Zimny biszkopt przekroić na 3 krążki. Salaterkę zwilżyć, wyłożyć przezroczystą folią. Górny krążek ciasta naciąć głęboko ku środkowi i wyłożyć nim ścianki salaterki. Środkowy krążek pokroić w kosteczkę, wymieszać z masą serową. Przygotowany krem rozsmarować na cieście, przykryć biszkoptowym spodem i kawałkiem przezroczystej folii, odstawić do lodówki na 3 godziny. Delikatnie usunąć zewnętrzną warstwę folii, gotowy deser ostrożnie wyjąć na płaski talerz, odklejając folię wyścielającą miskę. Polewę czekoladową grubo posiekać, stopić w kąpieli wodnej, posmarować ciasto. Pisakiem cukrowym namalować wejście do igloo i zaznaczyć kontury bloku śniegu. Przed podaniem posypać z góry wiórkami kokosowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milena87 06.08.2013 22:58
próbuję je sobie wyobrazić właśnie
Kuchenka 06.08.2013 21:06
ciekawe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak