Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Herbaciany bałwanek

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
margaryna 5 dag
jaja 2 sztuki
herbata 1 szklanka
rodzynki 20 dag
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
cukier 1/3 szklanki
rum 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Herbaciany bałwanek

Rodzynki przekładamy do miseczki i zalewamy rumem. Herbatę zaparzamy. Mocną, gorącą herbatą zalewamy rodzynki i odstawiamy na 2- 3 godzinki, żeby nasiąknęły herbatą i rumem. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier, a następnie jajka ciągle ucierając. Mąkę przesiewamy z sodą, następnie ucierając masę maślano- jajeczną dodajemy po łyżce mąki. Następnie dodajemy rodzynki i pozostałą z ich moczenia się herbatę. Miksujemy szybko. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy przez około 50 minut w temp. 50 stopni. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 21.02.2014 09:55
fajny ten bałwanek
aginaa 18.01.2014 13:56
sliczny bałwanek
olkaaa 18.01.2014 09:48
bardzo ładny
Dorota59 17.01.2014 13:36
super dla dzieciaków
Katarzyna/kate1980 14.01.2014 21:31
jaki śliczny
romanrafal
romanrafal 14.01.2014 14:10
śliczny bałwanek
IKrakowianka 14.01.2014 14:09
ślicznie wygląda
bhb8 13.01.2014 22:55
z chęcią bym spróbowała :)
Niki22 13.01.2014 22:52
aż szkoda go jeść :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak