Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mięso myjemy, kroimy w kawałki i mieszamy z odrobiną soli, pieprzu i posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy wciskając „marynatę” w mięso.
Odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
Na dużej patelni rozgrzewamy 3/4 oliwy i podsmażamy na niej zamarynowane mięso – robimy to do momentu, aż mięso delikatnie zbrązowieje , cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia ( ok. 10 minut ) – mięso nie może być surowe.
Wyciągamy na osobny talerz, oliwy nie wylewamy z patelni.
Grzyby dokładnie myjemy, odcinamy końcówki trzonków , kroimy na kawałki.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Marchew kroimy w plasterki.
Sparzone wrzątkiem pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki (nie wylewając wyciekającego z nich soku).
Na patelnię dolewamy pozostałą cześć oliwy i smażymy cebulę , marchew i grzyby.
Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie , a następnie dusimy na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
Po tym czasie dodajemy pomidory wraz z sokiem i wino.
Dusimy ok. 10 – 12 minut a następnie doprawiamy sola i pieprzem.
Na sam koniec dodajmy usmażone mięso i wszystko razem mieszamy podgrzewając kilka minut na bardzo wolnym ogniu.
Podajemy bardzo gorące posypane odrobiną świeżego rozmarynu!