Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy w sosie piwno-piernikowym

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Jeśli chcesz pobawić się w łączenie różnych smaków to ten przepis jest stworzony dla Ciebie. Duszona wołowina w sosie piwno-piernikowym, czyli Carbonade flamande. Jest to danie, które będzie smakowało na co dzień i od święta, mięso dzięki dodatkowi piwa będzie kruche, soczyste i miękkie.

Składniki:

Lista składników:

łopatka wołowa 0,5 kilograma
boczek surowy 125 gramów
cebula 2 sztuki
piwo ciemne 0,5 litra
pierniki 50 gramów
masło 2 łyżki
cukier trzcinowy 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
tymianek świeży 1 gałązka
Musztarda sarepska Prymat 4 łyżki
Pieprz czarny Prymat w młynku 2 szczypty
bulion wołowy 1 szklanka

Bulion:

woda 500 mililitrów
Rosół wołowy Kucharek 1 sztuka

Porada

*Pozostały bulion wkładamy do lodówki. Przechowujemy go max. 2-3 dni.

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy w sosie piwno-piernikowym

OPIS PRZYGOTOWANIA:

1. Cebulę siekamy a boczek kroimy w kostkę.

2. Do naczynia dodajemy 2 łyżki masła oraz cebulę i pod przykryciem dusimy przez 10 minut.

3. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojony boczek i podsmażamy przez około 10 minut aż boczek nabierze złotego koloru. Po podsmażeniu przekładamy boczek z cebulą do miski.

4. Do garnka, w którym smażyliśmy boczek, dodajemy masło i na największym ogniu podsmażamy pokrojoną w kostkę wołowinę. Kiedy mięso się zarumieni, wyjmujemy je z garnka i przekładamy do miski z boczkiem i cebulą. Do sosu, który pozostał w naczyniu, dodajemy cukier i mieszamy.

5. Następnie przekładamy mięso z cebulą i boczkiem do sosu. Dodajemy liście laurowe, tymianek, szklankę bulionu (przygotowujemy go z 500 ml wody i 1 sztuki Rosołu wołowego Kucharek) i piwo. 

6. Pierniki smarujemy z dwóch stron musztardą i wkładamy do sosu.

7. Dusimy gulasz na małym ogniu, pod przykryciem przez 2-2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie doprawiamy gulasz pieprzem.

8. Potrawę dekorujemy tymiankiem. Gulasz podajemy z chlebem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak