Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wieprzowo-wołowy

5.0
(59)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 500 gramów
wołowina 300 gramów
bulion 500 mililitrów
cebula 3 sztuki
papryka czerwona 2 sztuki
marchewka 1 sztuka
wino czerwone wytrawne 250 mililitrów
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
papryka czerwona 2 łyżeczki
papryczka chili 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
Ziele angielskie całe Prymat 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
śmietana 18-procentowa 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 szczypty

Porada

Najlepiej podawać z kaszą bulgur.

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wieprzowo-wołowy

Mięso myjemy, czyścimy z błon i kroimy na dość dużą kostkę. Wrzucamy na bardzo rozgrzany olej, żeby się zamknęły pory, a mięso lekko zrumieniło.

Cebule kroimy w piórka, czosnek w plasterki i lekko przysmażamy na tej samej patelni. Całość przekładamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojoną na kawałki paprykę, posiekaną papryczkę chili, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.

W połowie duszenia dolewamy wino i dodajemy słodką paprykę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. Na koniec studzimy sos, zaprawiamy śmietaną i raz jeszcze podgrzewamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 18.08.2014 23:57
ależ on smakowicie się zapowiada
BernadettaP 18.08.2014 22:41
Zapowiada się bardzo smacznie i dzięki kaszy bulgur również zdrowo.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak