Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzanki z puree z soczewicy z rozmarynem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica 200 g
cebula czerwona 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
wino czerwone wytrawne 40 ml
bulion warzywny 400 ml
boczek wędzony 40 g
Goździki całe Prymat 3 szt
Owoc jałowca cały Prymat 3 szt
oliwa 3 łyżki
sól do smaku
pieprz
bagietka
rozmaryn świeży
masło 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Grzanki z puree z soczewicy z rozmarynem

Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekana cebule, dodać liście laurowe, owoce jałowca, goździki i boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodać sucha soczewice i pozostawić garnek na małym ogniu 5 minut. Wlać wino, a gdy odparuje wlewać stopniowo bulion. Gotować 45-60 minut pod przykryciem, dolewając bulion w razie potrzeby.
Po tym czasie zmiksować wszystko blenderem. Do powstałej masy dodać łyżkę roztopionego masła i trochę posiekanego rozmarynu. Doprawić sola i pieprzem.
Pokrojona bagietkę zrumienić na maśle z dwóch stron, posmarować kremem z soczewicy i ozdobić świeżym rozmarynem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 07.03.2015 11:16
ciekawe smaki
ONY_za_kare 13.12.2014 09:11
bardz ciekawe :)
marcia7 06.12.2014 11:21
ciekawa taka pasta
mirosława4 06.12.2014 11:21
zdrowo i smacznie
Lucan 06.12.2014 10:04
bardzo ciekawy pomysł na soczewice

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak