Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzanki inaczej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dzisiaj proponuję grzanki trochę inne, bo w cieście naleśnikowym. Takie grzanki można zrobić ze świeżych bułek, jak również można wykorzystać bułki z dnia poprzedniego. Czasami jak nam zostaną to nie wiemy co z nimi zrobić oto prosty sposób.

Składniki:

Na ciasto naleśnikowe:

mąka 2 szklanki
mleko 1 szklanka
woda mineralna 170 mililitrów
sól 2 szczypty

Dodatkowo:

kromki bułki 8 kromek
mleko 2 szklanki
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 100 gramów

Porada

Gdy zostanie nam ciasta możemy usmażyć naleśniki i podać z dżemem.

Przepis i sposób przygotowania na: Grzanki inaczej

Bułkę pokroić na kromki o szerokości 1 cm. Namoczyć w gotowanym osłodzonym mleku. Następnie obtoczyć je w cieście naleśnikowym.

Patelnię rozgrzać, rozpuścić na niej masło i smażyć grzanki z obydwu stron na rumiano.

Usmażone grzanki ułożyć na półmisku, posypać cukrem waniliowym lub cukrem pudrem. Podawać z dodatkiem ulubionego dżemu.

Podaję przepis na ciasto naleśnikowe, chociaż wiem że każdy ma swój ulubiony przepis.

Ciasto naleśnikowe:

Mąkę, mleko, sól i jajka zmiksować na gładkie ciasto.
Ciasto ma mieć konsystencję śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:12
Dobre.
Basiliana 06.11.2018 11:23
Często robię grzanki w jajku i mleku, ale w cieście naleśnikowym jeszcze nie próbowałam. Zapowiadają się pysznie:)
Bożena Matuszczyk 06.11.2018 12:00
Powiem Ci szczerze że mojej rodzince bardzo przypadły do gustu i w dodatku nie marnujemy czerstwego pieczywa;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak