Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gryczotto

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 500 gram
papryka czerwona 1 sztuka
cebula 2 sztuki
pieczarki 500 gram
Kukurydza z Puszki 1 puszka
wywar warzywny 1 litr
olej 3 łyżki

Porada

Alternatywa dla risotta, w tym przypadku ryż został zastąpiony kaszą gryczaną

Przepis i sposób przygotowania na: Gryczotto

Kroki postępowania

1
Olej rozgrzewam na patelni, wsypuję suchą kaszę i smażę, do momentu aż kasza wchłonie tłuszcz. Wlewam szklankę rosołu i gotuję, aż cały rosół zostanie wchłonięty, czynność powtarzam do czasu, gdy wykorzystam cały litr wywaru dolewając po jednej szklance.
Krok 1 - Gryczotto foto
2
Na osobnej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę pokrojoną w pół talarki cebulę. Do podduszonej cebuli dodaję pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i pieczarki.
Krok 2 - Gryczotto foto
3
Wszystko duszę do miękkości , od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodaję odsączoną kukurydzę, podsmażam przez chwilkę. Miękkie warzywa przekładam do uprażonej kaszy, wszystko razem gotuję ok 2 min, doprawiam koperkiem i nakładam na talerz.
Krok 3 - Gryczotto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 30.06.2014 12:10
uwielbiam takie kaszotta ale do tej pory próbowałam z kaszy jęczmiennej ale z gryczaną to też super pomysł.
Kejti 30.04.2014 15:53
Zdrowe i smaczne danie :-)
Jadwiga/Jaga85 29.04.2014 15:32
uwielbiam kasze gryczaną!!!
halina17 29.04.2014 15:20
Dobry pomysł na szybkie danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak