Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza gryczana 3 łyżki
pierś z kurczaka 1 pojedyncza
śliwki 5 sztuk
ser żółty 1 łyżka startego
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Goździki całe Prymat 3 sztuki
cynamon Prymat 3/4 łyżeczki
wino czerwone 1/4 szklanki
olej do smażenia
cukier brązowy 1 płaska łyżka
Imbir mielony Prymat 1 szczypta

Porada

Zamiast rozgrzewającej zupy na chłodne jesienne popołudnie proponuje przygotować śliwki w cynamonowym sosie. Podany w towarzystwie delikatnego filetu stanowi syte i pyszne danie.

Przepis i sposób przygotowania na: Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym

Kroki postępowania

1
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Przestudzoną łączymy z startym serem i doprawiamy do smaku.
Krok 1 - Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym foto
2
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą morską.
Za pomocą ostrego noża nacinamy dość głęboką kieszeń, którą także oprószamy przyprawami.
Krok 2 - Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym foto
3
Mięso napełniamy gryczanym farszem. Całość dokładnie spinamy. Ja zszyłam (Wówczas jest pewność, że nadzienie nie wypłynie w trakcie duszenia).
Krok 3 - Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym foto
4
Gotową porcje mięsa obsmażamy na oleju. Następnie podlewamy winem. Gdy to odparuje całość zalewamy około 1 szklanką wody, dodajemy goździki i dusimy pod przykryciem do momentu jak mięso będzie gotowe.
Krok 4 - Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym foto
5
Miękką gryczaną kieszeń wyjmujemy. Na jej miejsce wrzucamy przekrojone i pozbawione pestek śliwki. Do sosu dodajemy cynamon, imbir oraz cukier. Całość gotujemy do momentu jak sos nabierze gęstości syropu.
Filet z kaszą dzielimy na plastry. Obok układamy śliwki w cynamonowym sosie. Całość posypujemy szczypiorkiem. Podajemy na ciepło!
Krok 5 - Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.01.2015 00:32
dobry obiad.
Klausia 11.12.2014 10:06
ekstra przepis :)
Renataj 10.12.2014 13:45
Apetyczna potrawa.
Magula 10.12.2014 08:06
Same smakowitości u Ciebie
Krzysztof15 10.12.2014 06:21
bardzo smaczna
engie23 09.12.2014 22:25
z chęcią bym zjadła :)
Kuchnia Marty 09.12.2014 19:33
Bardzo apetycznie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak