Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane szparagi z sosem sezamowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Zielone szparagi 28 sztuk
olej sezamowy 2 łyżki
ciemny sos sojowy 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
białe ziarno sezamu 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane szparagi z sosem sezamowym

1. Szparagi płuczemy w ziemnej wodzie i natychmiast osuszamy. Odłamujemy zdrewniałe części a końce wyrównujemy przy użyciu noża. Dzielimy szparagi na porcje po 7 sztuk i nabijamy je na wykałaczki tak aby całość wyglądem przypominała tratwę.
2. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy olej sezamy, ziarno sezamu i sos sojowy. Tak powstałym sosem smarujemy z obu stron tratwy ze szparagów.
3. Szparagi pieczemy na rozgrzanym grillu przez 5 minut z każdej strony. W przypadku elektrycznego grilla kontaktowego, szparagi pieczemy na pełnej mocy przez 6 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 08.12.2012 12:12
jeszcze tak szparagów nie jadłam..
ben-ka 07.12.2012 10:28
Jak precyzyjnie ułożone! pięknie się prezentują.
miki47 13.09.2012 13:52
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak