Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane piersi z kaczki z sosem drobiowym, żurawiną i dynią piżmową
Kurczaka wiejskiego KONSPOL dokładnie myję, dzielę na dwie połowy i zalewam zimną wodą. Gotuję na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zająć około 1 godziny. Obieram włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę, por i przypaloną palnikiem gazowym cebulę wrzucam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i gotuję. Cały proces gotowania powinien zająć około 3-4 godzin. Wywar powinien się zredukować o 20-25 %. Na koniec doprawiam bulion solą.
Dynia
Dynię rozkrawam i oczyszczam z pestek. Skrapiam oliwą i doprawiam solą i pieprzem. Piekę około 45 min aż zrobi się całkowicie miękka. Studzę i usuwam skórę z dyni. Kroję na mniejsze kawałki.
Kaczka
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi z kaczki doprawiam solą i pieprzem z obu stron. Nacinam skórę ostrym nożem uważając aby nie uszkodzić struktury mięsa. Grilluję na średnim ogniu około 12 - 15 minut z każdej strony, często obracając. Po grillowaniu piersi odstawiam na bok i zostawiam w całości jeszcze na 5-7 minut aby odpoczęły.
Sos z żurawiny
Żurawinę podgrzewam z odrobiną wody i cukru. Po rozpuszczeniu cukru dodaję masło i mieszam. Smażę do momentu kiedy sos zrobi się gęsty.
Sos do kaczki
Rozpuszczam na patelni masło, dodaję mąkę i mieszam. Gdy powstanie jednolita masa dodaję bulion drobiowy i mieszam. Doprawiam solą i pieprzem i gotuję aż sos zgęstnieje.
Wykończenie dania
Wykładam pokrojoną na mniejsze części kaczkę. Doprawiam solą, pieprzem i polewam sosem na bazie bulionu. Obok wykładam kawałki dyni, sos z żurawiny i dekoruję liśćmi nasturcji.