Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane kotleciki z czosnkiem niedźwiedzim

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszne, lekkie i soczyste kotleciki mielone z piersi kurczaka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Kotleciki grillowane są na patyczkach do szaszłyków, co jest wygodnym sposobem ich przygotowania oraz świetną propozycją podania podczas spotkań na świeżym powietrzu.

Składniki:

Składniki:

pierś z kurczka 400 gramów
cebula szalotka 1 sztuka
czosnek niedźwiedzi - świeże liście 5 sztuk
jajko 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
woda zimna 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane kotleciki z czosnkiem niedźwiedzim

KROK 1. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, a szalotkę i czosnek niedźwiedzi drobno siekamy. Mięso dobrze wyrabiamy z łyżką zimnej wody do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Dodatek wody sprawi, że kotlety będą miękkie i bardzo soczyste w środku. Dzięki odpowiedniemu wyrobieniu mięsa, nie musimy dodawać do niego bułki tartej. W ten sposób otrzymamy 100% mięsne, białkowe kotlety. Do mięsa dodajemy pokrojony czosnek niedźwiedzi i szalotkę, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.


KROK 2. Małe porcje mięsnej masy formujemy w dłoniach, spłaszczając kotlety na grubość około 2 cm, a w ich środek wbijamy patyczek do szaszłyków. Przekładamy je na dobrze rozgrzany ruszt lub patelnię grillową (wcześniej lekko wysmarowaną olejem, aby zapobiec przywieraniu do niej mięsa) i grillujemy je około 4 minut z każdej strony.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak