Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana pierś kaczki z pomarańczowym chutney-em

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kaczki 55 dag
sól do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2 szczypty
sos
pomarańcze 4
sos sojowy 3 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
skórka z pomarańczy lub limonki 2 łyżki
sok pomarańczowy 60 ml
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana pierś kaczki z pomarańczowym chutney-em

Kroki postępowania

1
Z kaczki wycinamy piersi.
Krok 1 - Grillowana pierś kaczki z pomarańczowym chutney-em foto
2
Pozbywamy się polędwiczek i innych niedoskonałości.
Krok 2 - Grillowana pierś kaczki z pomarańczowym chutney-em foto
3
Skórkę nacinamy na krzyż.
Krok 3 - Grillowana pierś kaczki z pomarańczowym chutney-em foto
4
Od strony skórki posypujemy tylko solą. Od strony mięsa solą, papryką ostrą mieloną oraz pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na kilkanaście minut.
Krok 4 - Grillowana pierś kaczki z pomarańczowym chutney-em foto
5
Następnie rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy piersi kaczki skórą do dołu i smażymy po 9 minut z każdej strony. Gdy kaczka się smaży zabieramy się za sos.
Krok 5 - Grillowana pierś kaczki z pomarańczowym chutney-em foto
6
Z pomarańczy wybieramy sam miąższ.
Krok 6 - Grillowana pierś kaczki z pomarańczowym chutney-em foto
7
Przekładamy do rondelka. Wlewamy sok pomarańczowy. Dodajemy również ocet balsamiczny i sos sojowy.
Krok 7 - Grillowana pierś kaczki z pomarańczowym chutney-em foto
8
Podgrzewamy kilkanaście minut, aż miąższ częściowo się rozpadnie. Dodajemy skórkę z pomarańczy.
Krok 8 - Grillowana pierś kaczki z pomarańczowym chutney-em foto
9
A po chwili również dosypujemy suszoną papryczkę chili.
Krok 9 - Grillowana pierś kaczki z pomarańczowym chutney-em foto
10
Podgrzewamy jeszcze około 15 minut i gotowe. Odstawiamy do ostygnięcia. Schładzamy. Wracamy do piersi kaczki.
Krok 10 - Grillowana pierś kaczki z pomarańczowym chutney-em foto
11
Z racji tego, że piersi były dość spore i nie miały być różowe z patelni prosto przekładam je do nagrzanego piekarnika.
Krok 11 - Grillowana pierś kaczki z pomarańczowym chutney-em foto
12
Podpiekałem jest około 10 minut w temperaturze 160°C. Skórka powinna się nam w tym czasie ładnie zarumienić.
Krok 12 - Grillowana pierś kaczki z pomarańczowym chutney-em foto
13
Piersi podałem z kopytkami i zimnym, pomarańczowym chutney-em. Smacznego.
Krok 13 - Grillowana pierś kaczki z pomarańczowym chutney-em foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 13.02.2014 08:41
pyszne danie
ALAGOR 20.02.2013 19:09
poezja smaku ...
MAR3STA 09.02.2013 17:54
co za pyszności, jeszcze w tym tygodniu zabieram się za pieczenie kaczki
Ada-Gaba 08.02.2013 15:59
od dawna przymierzam sie do przygotowania piersi z kaczki,z pewnością wyprobuje
ewelinapac 08.02.2013 08:06
świetny przepis
aginaa 07.02.2013 19:17
zaskakujesz tymi swoimi przepisami :)
Beatris 07.02.2013 00:02
Wprost uwielbiam sposób, w który przedstawiasz swoje przepisy. Nawet się od Ciebie nim "zaraziłam". Mistrzowska potrawa.
czekoladka_m 06.02.2013 21:39
O, ciekawe połączenie smaków;)
anemon 06.02.2013 21:10
Pyszny kawałek mięsa przyrządziłeś.
tessinka 06.02.2013 20:10
dawno kaczuszki nie jadłam
ilka_86 06.02.2013 19:28
wspaniałe mięsko
Joanna108
Joanna108 06.02.2013 19:20
no i narobiłeś mi smaku ;)
aginaa 06.02.2013 19:18
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak