Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gravlax z łosoia

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

filet z łososia 1 sztuka
koperek 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek

Marynata

Musztarda francuska Prymat 2 Łyżki
cukier 3 Łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 Łyżki
gin 5 Łyżek

Dodadkowo

chleb
ogórek małosolny
pomidor

Przepis i sposób przygotowania na: Gravlax z łosoia

Łososia przemyć i osuszyć na ręczniku. Wymieszać składniki marynaty. Ułożyć łososia na foli spożywczej, polać marynatą i lekko ją wetrzeć. Obłożyć koperkiem i natką pietruszki.Całość owinąć folią spożywczą. Ułożyć rybę na desce i przykryć drugą deską, ułożyć na wierzch coś ciężkiego. Wstawić do lodówki na 3 dni, by marynata zakonserwowała rybę. Przed podaniem oczyść z koperku, natki i marynaty. Krój w cienkie plastry wzdłuż skóry ( jej nie jemy). Podawać na kanapkach z ogórkiem i pomidorem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak