Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowane udka w sosie własnym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na gotowane udka w sosie własnym z warzywami. Prosty i smaczny, domowy obiad.

Składniki:

udka kurczaka 5 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
marchew 1 szt
cebula 1 szt
korzeń pietruszki 1 szt
woda 2 szklanki
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia
Przyprawa do kurczaka po staropolsku Prymat 1/2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowane udka w sosie własnym

Kroki postępowania

1
Udka delikatnie nacieramy przyprawą do kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną natką pietruszki. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Przekładamy do garnka.
Krok 1 - Gotowane udka w sosie własnym foto
2
Na patelnię po smażeniu mięsa wkładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, oraz plasterki marchewki i pietruszki. Całość przesmażamy kilka minut. Warzywa podlewamy wodą, zagotowujemy. Przelewamy je do mięsa.
Krok 2 - Gotowane udka w sosie własnym foto
3
Całość dusimy na wolnym ogniu około 50 minut. Co jakiś czas mieszamy, ponieważ mięso może przywierać do dna. Gdy zabrakłoby wody lub wyparowałaby podlewamy nową. Na końcu doprawiamy sos solą i pieprzem.
Krok 3 - Gotowane udka w sosie własnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AsiaaK 13.09.2017 23:14
chetnie bym zjadla ;p

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak