Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonko z owocami i chrzanem.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka wieprzowa 1 szt .większa
sól
Liść laurowy suszony Prymat 2 - 3 szt
pieprz 4 ziarenka
musztarda
jabłko winne 500 gr
chrzan tarty 50 gr
pomarańcza 1 szt
cukier 40 gr
sok jabłkowy 500 ml
olej rzepakowy 4 łyżki
przyprawy 1 pacz.gożdziki

Przepis i sposób przygotowania na: Golonko z owocami i chrzanem.

1.
Golonka umyć .Do garnka wlać wodę i włożyć golonka ,trochę posolić dodać ziarenka pieprzu i liście laurowe. Gotować 1 godzinę. Obgotowane golonka wyjąc ,osuszyć .Skórkę golonka ponacinać w kratkę w nacięcia powkładać goździki, posmarować musztardą. Na patelni rozgrzać olej,opiec golonko ze wszystkich stron,polać małą ilością wywaru (z gotowanego golonka) jeszcze trochę pogotować ,następnie przełożyć golonkę do brytfanki polac jeszcze wywarem i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni.polewając od czasu do czasu wypieczonym sosem.
2.
Jabłka umyć ,pozbawić gniazd nasiennych,pokroić w grubsze plastry,pomarańcze obrać podzielić na cząstki,korzeń chrzanu obrać pokroić na cieniutkie plastry,. Na patelni karmelizować cukier ,dodać sok jabłkowy dobrze wymieszać.Do sosu włożyć plasterki chrzanu i gotować na wolnym ogniu do wyparowania połowy objętości sosu. Gdy golonka będzie prawie gotowa dołożyć do niej owoce - jabłka i pomarańcze polać odcedzonym sosem Jabłkowo -chrzanowym i jeszcze dopiec do miękkości golonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 26.01.2017 00:16
Super jedzenie.
Bożena Matuszczyk 25.01.2017 19:41
To prawda Gosiu było pyszne;)
gosia56 25.01.2017 13:43
Na pewno pyszne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak