Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golden syrup na mój sposób

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier kryształ 600 g
woda 300 g
sok z cytryny 4 - 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Golden syrup na mój sposób

Do niedużego garnuszka z grubszym dnem wsypać 100 g cukru. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier prawie całkowicie się rozpuści i nabierze ciemnozłotego koloru ( uważać aby nie przypalić! ). Zdjąć z palnika.

Wodę zagotować i wlać ostrożnie do garnuszka z cukrem. Dodać pozostałe 500 g cukru i sok z cytryny. Wymieszać, zagotować i gotować na minimalnym ogniu około 50 minut, najlepiej w ogóle nie mieszając. Właściwą konsystencję syrop uzyska dopiero po całkowitym ostygnięciu.

Wystudzony przelać do wyparzonego słoiczka. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Dlaczego 'na mój sposób'? Ponieważ wszystkie przepisy na golden syrup z jakimi się spotkałam, mówią o tym, aby w pierwszym etapie zagotować cukier wraz z wodą. Ja pominęłam wodę i uważam, że ten sposób jest łatwiejszy - cukier bez wody szybko się rozpuszcza i nabiera koloru, z wodą natomiast jest to zdecydowanie żmudniejszy proces - woda wyparowuje, cukier się "zcukrza" i absolutnie nie wolno go mieszać ( przed czym jak wiadomo trudno się powstrzymać :)) Polecam ten sposób. Może niewiele się różni od powszechnie stosowanego przepisu, ale bardzo ułatwia pracę. I na pewno nie wpływa gorzej na jakość syropu; ten, który zrobiłam ma idealny kolor i konsystencję.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 27.02.2014 19:58
Robię, ale z wodą. Może i dobry pomysł żeby zrobić bez- prościej :)
olla85 27.02.2014 19:50
Cukru z wodą nie miesza się, ponieważ wtedy bryluje się w twarde grudki. Sam cukier można mieszać, a nawet trzeba, jak już zacznie się rozpuszczać. Należy tylko pamiętać aby rozpuszczać na małym ogniu, żeby się nie przypalił.
dwa pokoje z kuchnią 27.02.2014 19:42
nigdy takiego nie robiłam- nurtuje mnie za to dlaczego nie można mieszać?
ssylwiaa 27.02.2014 18:52
świetny! ;)
ao_12 27.02.2014 18:41
Rewelacja:)wyprubuję
Grazyna0211 27.02.2014 18:14
fajny pomysł
brioszka 27.02.2014 17:40
uwielbiam golden syrup! ja robiłam go zawsze z wodą, ale tym razem spróbuję bez :)
Czyki 27.02.2014 17:24
Rewelacja:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak