Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z szynką i cebulą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusty białej 10 liści
szynki 20 dag
cebule 3 duże
czosnku 3 ząbki
przyprawy warzywnej 1 łyżka
pieprz i sól do smaku
masło do smażenia
ryż 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z szynką i cebulą

Do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą wrzucamy liście tak, by całe były zanurzone, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu ok. 7 min, po czym zestawiamy z ognia i zostawiamy tak kapustę w garnku, nadal przykrytą. Do drobno posiekanej, zeszklonej cebuli, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę, oraz ugotowany ryż i czosnek, smażymy razem, doprawiając przyprawą uniwersalną czy kucharek oraz majerankiem i pieprzem.
Z garnka wyjmujemy kolejno liscie, na środek kładziemy łyżkę farszu, składamy najpierw boki, a potem zwijamy liść w rulonik (najpierw składamy boki, potem zwijamy tak, by farsz nigdzie nie wychodził). Spód dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty, by nasze gołąbki nie przywarły, układamy je na nich ciasno obok siebie, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu 25-30 minut. Najlepsze z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 06.03.2013 13:24
bardzo pyszne
paulina2157 06.03.2013 10:53
gołąbki uwielbiam ale takiej wersji nie jadłam, muszę koniecznie wypróbować
miki47 06.03.2013 10:18
ciekawie ze szynką nie jadłam
Rossie 06.03.2013 10:14
nie wiem, czemu nie ma zdjęcia, skoro dodawałam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak