Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym - smak z dzieciństwa
Klasycznie podane, kultowe polskie danie: gołąbki w sosie pomidorowym. Dla wielu to danie przypomni smak dobrze znany z dzieciństwa.
Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy, myjemy i odkładamy.
Następnie wycinamy głąb i lekko sparzamy we wrzątku. Liście zdejmujemy, studzimy i usuwamy zgrubiałą część.
Ryż gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy i studzimy.
Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie.
Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach, mieszamy z ryżem, koperkiem i cebulą. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki.
Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i pieczemy (pod przykryciem) 40 min w temperaturze 180°C.