zmielone, osolone mięso wołowo-wieprzowe mieszamy z posiekaną kapustą, pokrojoną drobno : marchewką, pietruszką i cebulą i zgniatamy 2 ząbki czosnku, dodajemy 2 jajka i wyrabiamy z bułką tartą na jednolitą masę, umożliwi to uformowanie owalnych kotlecików, które przed obsmażeniem obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, przekładamy je do garnka podlewamy bulionem i dusimy na b. małym ogniu przez ok. 15 min. sos: na patelni roztapiamy masło i dodajemy posiekany czosnek – nie zgniatamy go gdyż się przypali i chwilkę dusimy, dodajemy troszeczkę maki i rozcieramy z masłem po zdjęciu patelni z ognia dodajemy pastę pomidorową, dokładnie całość mieszając, dodajemy ok. 0,5 chochelki bulionu z gotujących się gołąbków po wymieszaniu stawiamy na ogień i po podgrzaniu ponownie zdejmujemy z ognia i łączymy ze śmietaną, którą należy wpierw posolić i mieszając trzepaczką łączymy ze sobą, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem doprowadzamy do zagotowania mieszając co jakiś czas podajemy gołąbki na półmisku oblewając je sosem