Przepis i sposób przygotowania na: gołąbeczki
0,5 kg pomidorów
5 dag masła
1 pełna łyżka mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
¾ szklanki mleka
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka mielonej papryki
wg. przepisu z książki Jadwigi Kłossowskiej "Smacznie i zdrowo od rana do wieczora".
Umyte pomidory kroimy na ćwiartki, wkładamy do rondelka i dusimy prze ok. 6 minut. Masło roztapiamy w drugim rondelku, wsypujemy mąkę, delikatnie podsmażamy (nie podrumieniamy), wlewamy mleko, zagotowujemy stale mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy przetarte pomidory, mieloną paprykę, sól, pieprz do smaku i gotujemy ok. 2 minuty nie przerywając mieszania.
Wykonanie gołąbków:Kapustę myjemy, wykrawamy głąb, wkładamy do garnka wycięciem do dna, posypujemy 1 płaską łyżką soli, polewamy 2 łyżkami octu i ¾ l wody. Gotujemy kapustę pod pokrywką ok. 1 godz. Po ugotowaniu wyjmujemy z garnka i rozbieramy na pojedyncze liście. Ugotowany na półtwardo ryż łączymy z mięsem mielonym, dajemy przyprawę, do smakowujemy solą i dokładnie wyrabiamy. Porcje tak przygotowanej masy zawijamy w przestudzone liście kapusty i układamy ściśle w rondlu, na dnie którego dajemy liście, z których nie da się zrobić gołąbków. Zalewamy ok. ¾ litra wody. Dusimy ok. 2 godz. pod pokrywką Podajemy polane sosem pomidorowym. Osobiście najlepiej smakują mi zaraz po uduszeniu bez sosu. Wyszło mi 34 sztuk gołąbków.