Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gofry

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
mleko 3 szklanki
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier kryształ 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
olej 0,7 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Gofry

Kroki postępowania

1
Na początku oddzielić białka od żółtek. Mąkę pszenną wraz z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i cukrem kryształem wymieszać. Do miski wlać mleko, olej i dodać żółtka a następnie dosypać suche składniki. Zmiksować na jednolitą masę.
Krok 1 - Gofry foto
2
Białka wraz z szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami do masy płynnej delikatnie mieszając.
Krok 2 - Gofry foto
3
W czasie przygotowywania ciasta gofrownice podłączyć do prądu, aby się zagrzała. Następnie za pomocą chochelki wlewamy porcję ciasta. Pieczemy gofry aby były rumiane z obu stron. Podajemy wg upodobań z dżemem, cukrem pudrem, owocami, bitą śmietaną bądź galaretką.
Smacznego :)
Krok 3 - Gofry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 11.03.2014 17:52
ładnie wyrosły
gibli 28.02.2014 22:03
oj dawno już nie jadłam:) smaczne
IwonaDD 24.02.2014 17:22
pyszne gofry!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak