Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gniazdo

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pesto z suszonych pomidorów

suszone pomidory 250 gram
płatki migdałowe 100 gram
bazylia świeża 1 garść
ocet balsamiczny 2 łyżeczka
ser grana padano 1 łyżka
sól i pieprz
makaron spaghetti 100 gram

Gnocchi verdi

szynka parmeńska 6 plaster
ser ricotta 250 gram
szpinak baby 450 gram
ząbek czosnku 2 sztuka
mąka pszenna 1/2 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/5 szklanka
jajko 2 sztuka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyźeczka
ser grana padano 1 szczypta
masło 1 łyżka

Sos szałwiowy

masło 3 łyżka
szałwia 1 garść
orzeszki piniowe 100 gram
ser grana padano 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gniazdo

To danie jest kilkuczęściowe, ale uwierzcie mi każda z nich jest banalnie prosta ;) Zatem zaczynamy od najprostszej, czyli od przygotowania pesto :) Wszystkie składniki wkładamy do rozdrabniacza i blendujemy na jednolitą masę. Szpinak myjemy, osuszamy, a na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy posiekany czosnek, a następnie szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przesmażamy aż zmniejszy swoją objętość. Przekładamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy ricottę, jajka, mąkę z bułką tartą, ser i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wstawiamy ciasto do lodówki na 40 minut, po tym czasie wykładamy na posypaną mąką blat i formujemy z ciasta jajka ;) Gotujemy w osolonej wodzie na średnim ogniu, gdy gnocchi wypłyną, wyławiamy je łyżką cedzakową. W międzyczasie przygotowujemy sos szałwiowy, na rozgrzanej patelni prażymy orzeszki pinii, dokładamy liście szałwii, ser i przez moment smażymy, gdy nasz sos nabierze aromatu, zdejmujemy patelnię z gazu. Pamiętamy aby w tym samym czasie ugotować makaron i po odcedzeniu, wymieszać z pesto. Następnie układamy na makaronie, zawinięte w szynkę parmeńską gnocchi i polewamy z wierzchu sosem, a na koniec posypujemy startym serem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 10.04.2017 10:29
pyszności !! palce lizać :-)
Wiktoria29 18.02.2017 19:28
fajne danie
Konczi 17.02.2017 12:41
pysznie wygląda
anka1988 17.02.2017 12:06
prezentuje się obłędnie, az szkoda jeść :)
RenataZ-et 17.02.2017 11:58
bardzo ładnie podane :)
Ania321 17.02.2017 11:25
apetyczne danie :)
ilka01 16.02.2017 22:07
pyszności :)
bertpvd 16.02.2017 21:52
pięknie podane danie
magdow 16.02.2017 21:26
smakowitości ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak