Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gitara

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
masła lub margaryny 25 dag
cukru 25 dag
cukru waniliowego 2 torebki
jajek 6
cynamonu 1 łyżeczka
mąki pszennej 25 dag
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1 łyżeczka
mleko 2-3 łyżki
mielonych orzechów laskowych 25 dag
Do dekoracji:
cukru pudru 25 dag
kakao 1/2 łyżeczki
barwniki spożywcze
pisak cukrowy
masa marcepanowa 3 mały kawałek (surowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Gitara

Masło utrzeć na pianę. Cały czas ucierając, dodawać stopniowo cukier, jajka i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy. Dodać mleko. Utrzeć. Po łyżce wsypywać zmielone orzechy, całość dokładnie wymieszać. Blachę natłuścić, oprószyć mąką. Rozsmarować przygotowane ciasto. Piec około 30 minut w temp 170-190stC. Przełożyć na deskę kuchenną, ostudzić. Na kawałku kartonu narysować gitarę dłg równej przekątnej blachy, wyciąć. Na zimnym cieście ułożyć szablon wzdłuż przekątnej, ostrożnie wykroić gitarę. Cukier puder przesiać przez sitko, utrzeć z 2-3 łyżkami ciepłej wody na gęsty lukier. Dodać kakao, wymieszać, posmarować ciasto. Masę marcepanową zagnieść z niepełną łyżeczką cukru pudru, dodać kilka kropli barwnika. Przygotowany marcepan ułożyć między dwoma kawałkami przezroczystej folii i cieniutko rozwałkować. Szklanką wyciąć kółko i przylepić je do ciasta- będzie to otwór rezonansowy w pudle gitary. Z resztek marcepanu wyciąć wąski pasek (1x6cm) imitujący drewnianą listewkę, przykleić u dołu ciasta. Pisakiem cukrowym namalować kołki na końcu gryfu (można też użyć kolorowych cukierków), na koniec przykleić struny z długich żelków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 05.04.2013 20:40
zaintrygował mnie tytuł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak