Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęsia wątróbka ze słonecznikiem i orzechami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1
słonecznik łuskany 1 garść
orzechy włoskie 1 garść
masło 2 łyzki
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Gęsia wątróbka ze słonecznikiem i orzechami

Kroki postępowania

1
Ziarna slonecznika należy podprażyć na suchej patelni, orzechy włoskie należy posiekać. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a wątróbkę kroimy w plastry.
Krok 1 - Gęsia wątróbka ze słonecznikiem i orzechami foto
2
Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim z 2 stron kawałki wątróbki,
Krok 2 - Gęsia wątróbka ze słonecznikiem i orzechami foto
3
następnie dodajemy cebulkę i smażymy 3 minutki
Krok 3 - Gęsia wątróbka ze słonecznikiem i orzechami foto
4
po tym czasie dodajemy uprazony słonecznik oraz orzechy. Całość smażymy jeszcze chwilę do miękkości wątróbki,
Krok 4 - Gęsia wątróbka ze słonecznikiem i orzechami foto
5
bezposrednio przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5 - Gęsia wątróbka ze słonecznikiem i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 28.11.2012 18:27
jadłam gęsią wątróbkę - jest pyszna
Mysiunia 27.11.2012 21:02
U mnie hodujemy gęsi na masową skalę :) Większość oddajemy do ubojni, ale zawsze trochę zostawiamy, bo co trochę ktoś przyjeżdża kupić sobie taką młodą gąskę :) A sprzedajemy w całości, razem z podrobami
Monika58 27.11.2012 19:37
pyszna
Henryka2 27.11.2012 16:49
Kupujesz z podrobami? Pewnie u rolnika, bo u mnie na targu nie ma. A w marketach takie wymrożaki leżą. Dziękuję za odpowiedź.
Mysiunia 27.11.2012 07:28
Henryka - dlatego lepiej kupić całą gęś :) kilogram żywej gęsi wynosi 14zł,jeśli się chce zabitą to +20zł do całkowitej ceny z wagi, więc w zależności od wielkości wychodzi ok. 120-150zł za całą gęś
Henryka2 27.11.2012 06:11
sroczka, ja też bym zjadła, ale raczej mi to nie grozi, 1kg kosztuje prawie 300zł.
Sroczka 26.11.2012 23:19
Nie jadłam jeszcze gęsiej wątróbki, ale z chęcią bym spróbowała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak