Przepis i sposób przygotowania na: Gąsienica zwana metrowcem
Kroki postępowania
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
4 jajka
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao do ciast
Masa:
3 szklanki mleka
3 łyżki kaszy manny
5 łyżek cukru
250 g masła
Polewa czekoladowa:
2 tabliczki czekolady deserowej
1 łyżka masła
3 łyżki mleka
Mleko gotujemy , wsypujemy kasze mannę i gotujemy aż zacznie gęstnieć .
Dosładzamy cukrem. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Gdy kaszka będzie zimna miksujemy ją z masłem.
Chowamy na 20 minut do lodówki by trochę zastygła.
Szykujemy dwie małe keksówki równej wielkości.
Smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą .
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier.
Następnie dokładamy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wlewamy mleko i olej ciągle miksując.
Dzielimy ciasto na dwie części.Do jednej wsypujemy kakao, a do drugiej dosypujemy 1 łyżkę mąki.
Przelewamy do form .
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 40 minut.
Po upieczeniu studzimy.
Ostrym nożem kroimy każde z ciast po skosie na 1 cm kawałki.
Każdy smarujemy masą z kaszy.
Robimy polewę .
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem mleka i masłą.
Polewamy złożone ciasto.