Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka winna a'la grzaniec z suszonymi owocami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wino czerwone wytrawne 1/2 litra
woda ciepła 1/2 litra
galaretka wiśniowa 1 op.
galaretka pomarańczowa 1 op.
cukier trzcinowy 50 g
cytryna 1 średnia
pomarańcza 1 średnia
wiśnie kandyzowane
daktyle
morele suszone
rodzynki
suszone śliwki kalifornijskie
żurawina suszona suszone
Cynamon cały Prymat 2-3 średnie kawałki
kardamon 2 gwiazdki
Goździki całe Prymat płaska łyżeczka

Porada

Aby przygotować galaretkę bez zawartości alkoholu, którą będą mogły zjeść dzieci, zamiast wody po moczeniu owoców należy zagotować wino i co jakiś czas mieszając, trzymać w stanie lekkiego wrzenia przez jakieś 10 minut. Alkohol w tym czasie wyparuje!

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka winna a'la grzaniec z suszonymi owocami

Wodę zagotować, wsypać cukier i suche przyprawy. Gotować godzinę, na minimalnym płomieniu, pod przykryciem. W trakcie uzupełnić część wygotowanej wody. Pozostawić do ostygnięcia dodając dla aromatu skórkę okrojoną z cytryny i pomarańczy (bez białego alabedo), a następnie odcedzić.
Do letniego wywaru dodać pokrojone owoce suszone i kandyzowane, ponownie nakryć i wstawić do lodówki na 1-2 doby, aby dobrze spęczniały.

Chwilę przed przyrządzaniem wsypać obie galaretki do kubeczka i zalać 1/2 szkl. wina, dokładnie wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut do spęcznienia.

Namoczone owoce wymieszać dokładnie i odcedzić. Płyn zagotować, zdjąć z ognia i dodać namoczoną galaretkę wiśniową oraz pomarańczową - mieszać do zupełnego rozpuszczenia. Można na tym etapie dodać nieco świeżo otartej skórki z cytryny lub pomarańczy dla wzmocnienia aromatu. Dolać resztę czerwonego wina i dokładnie wymieszać. Doprawić sokiem wyciśniętym z pomarańczy i cytryny.
Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.

Do przygotowanych pucharków lub kompotierek nałożyć po trochę owoców, a następnie zalać tężejącą galaretką i odstawić w jak najchłodniejsze miejsce na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 03.12.2014 15:31
Ciekawy pomysł :-)
Habibi 03.12.2014 09:05
Sądzę, że są to ciekawe propozycje na nadchodzące święta, zarówno ta galaretka, jak i ta zamieszczona kilka dni temu galaretka z wermutem i grenadyną. U nas się sprawdziły jako lekki świąteczny deser.
Lucan 02.12.2014 20:42
intrygujacy pomysł
Kluska_87 02.12.2014 15:54
b. fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak