Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka wigilijna

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki wędzone 15 dag
suszone morele 10 dag
cynamon 0,5 łyżeczki
Goździki całe Prymat 4 szt
miód 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 gramy
woda 7 szklanek
gruszki 10 suszone
jabłka suszone 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka wigilijna

Suszone owoce opłukujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cynamon i goździki i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia całość przecedzamy, owoce odciskamy - nie wyrzucamy. Do 6 szklanek przecedzonego płynu /kompotu/ dodajemy miód i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody, dodajemy kilka łyżek kompotu, mieszamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści i dodajemy do pozostałego kompotu.Najdorodniejsze suszone owoce układamy w salaterce lub pucharkach i zalewamy kompotem z żelatyną. Odstawiamy do schłodzenia do lodówki. Możemy podawać z bitą śmietaną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 26.11.2012 09:09
pomyslowe
sara1 26.11.2012 08:54
bardzo ciekawy deser
Noruas 26.11.2012 01:35
fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak