Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka drobiowa z musem pomidorowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podwójna pierś kurza 1 duża
marchewki 1/2 szt
pietruszki 1/2 małej
kawałek zielonej części pora
jajko 2 szt
pomidorów krojonych 1 puszka
chrzanu 1 łyżka
gęstego majonezu 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
sól
pieprz mielony
czosnku 2 duże zabki
żelatna instant na 1 litr
koperek
cukru 1 łyżeczka
seler

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka drobiowa z musem pomidorowym

Pierś umyłam, warzywa obrałam i umyłam. Włożyłam do garnka, dodałam przyprawy, zalałam 1 litrem wrzątku i gotowałam na wolnym ogniu ok 30 min. Pierś wyjęłam, zostawiłam do ostudzenia. Pokroiłam w kostkę. Wywar przecedziłam.
Jajka ugotowałam na twardo. Wystudziłam i obrałam.Pokroiłam na ćwiartki.
Z pomidorów w puszce odłożyłam 2 łyżki, a resztę zmiksowałam z majonezem i chrzanem, solą, pieprzem i cukrem. Włożyłam odłożone pomidory.
Połowę żelatyny rozpuściłam w wywarze z gotowania piersi.
W salaterkach ułożyłam po 2 ćwiartki jajka, gałązkę koperku i warstwę piersi.Zalałam galaretką. Odstawiłam do stężenia.
Do zmiksowanych pomidorów dodałam drugą połowę żelatyny, rozpuszczonej w małej ilości wrzątku. Wymieszałam i lekkim stężeniu wyłożyłam mus na galaretę.Odstawiłam do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.07.2015 21:05
Pięknie wygląda.
Ada-Gaba 18.01.2015 19:10
wyglądają ciekawie, fajny pomysł
jasiek 06.04.2013 17:04
świetnie wygląda ta galaretka
SmacznaPyza 03.04.2013 18:10
bardzo ładnie wyglądają te galaretki
leonowie 02.04.2013 10:51
nie miałam przyjemności spróbować takiej, wygląda bardzo apetycznie:)
Megg 02.04.2013 10:05
super pyszna galaretka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak