Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta z wieprzowych ratek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

golonka wieprzowa 1 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1/2 szt
cebula 1/2 szt
marchewka 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Kostki rosołowe Kucharek 1 szt
ocet 1 łyżka

Porada

Robiłam z samych ratek wieprzowych bez dodatku żelatyny

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z wieprzowych ratek

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki .Ratki wieprzowe przerąbać na pół ,opłukać i wstawić do zimnej wody , gotować na wolnym ogniu. Dodać obrane jarzyny i umyte oraz przyprawy .Gotować powoli 3 -4 godz aż mięso będzie się oddzielać od kości.
Krok 1 - Galareta z wieprzowych ratek  foto
2
Ugotowany wywar przecedzić i mięso obrać z kości. .Na dno foremki ułożyć pokrojone marchewki. Wyłożyć pokrojone mięso i zalać wywarem.
Krok 2 - Galareta z wieprzowych ratek  foto
3
Odłożyć do skrzepnięcia .Przed podanie galarety zebrać tłuszcz ,polać octem lub sokiem z cytryny, posypać pieprzem.
Krok 3 - Galareta z wieprzowych ratek  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.11.2015 14:00
moja ulubiona galareta jest z samych nóżek, które gotuję w stosunkowo małej ilości wody:) ...no i nigdy nie dodaję do niej żelatyny, bo zastyga pięknie sama z siebie ;)
ilka01 12.11.2015 11:59
pychota :)
Futka 12.11.2015 10:39
Pyszna galaretka :) Bardzo lubię :D
mileneczka5 12.11.2015 07:50
wieprzowa galareta-to jest to co lubie...i duzo dużo octu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak