Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nogi wieprzowe 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
marchewka 2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta

Kroki postępowania

1
Nogi wieprzowe oczyszczamy, płukamy i moczymy w wodzie z dodatkiem soli czosnkowej około 3-4 godziny. Następnie nóżki zalewamy dużą ilością zimnej wody ( najlepiej w jak największym garnku ) i gotujemy. Galaretę gotuje tyle aż pół wody ubęzie. Do galarety nie wolno dolewaćwody w czasie gotowania.
Krok 1 - Galareta foto
2
Kiedy nóżki zaczną się otować dodajemy ziele angielskie, liść laurowy a po godzinie gotowania dodajemy obraną marchewkę. Galaretę gotujemy na bardzo małym ogniu. Gotujemy ją dodając sól aż mięso odejdzie od kości.
Krok 2 - Galareta foto
3
Gdy pół wody się wygotuje a mięso odejdzie od kośći łyżką cedzakową wyjmujemy kości i marchewkę. Odzielamy mięso od kości a marchewkę kroimy w talarki.
Krok 3 - Galareta foto
4
Dwie łyżki żelatyny zalewamy zimną wodą kiedy napęcznieje dodajemy gorącą galaretę i rozmieszaną dodajemy do galarety.
Krok 4 - Galareta foto
5
Następnie do galarety z żelatyną dodajemy pieprz i sól - galarete będzie smakowita jeśli będzie dość dużo przesolona. Dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Galareta foto
6
Następnie w przygotowane wcześniej pojemniki nakładamy po talarku marchewki i pokrojone mięsko z galarety i zalewamy galaretą.
Krok 6 - Galareta foto
7
Następnie pojemniki z nalaną galaretą odstawiamy w zimne miejsce do zastygnięcia. Podajemy z chlebem i octem . Smacznego !
Krok 7 - Galareta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 06.01.2015 21:00
bardzo lub lubie
ppaulina 11.03.2014 18:10
uwielbiam galaretki
Ewelina47 15.05.2013 21:02
ja nie przepadam , ale Twoja wygląda znakomicie
miki47 29.04.2013 13:07
smakowicie, mniam
ZielonyPokoik 29.04.2013 12:25
Dawno nie robiłam.
Megg 29.04.2013 12:24
lubię takie galaretki, pycha!!!
idealme 29.04.2013 11:55
świetna galaretka!
Zdzisław 29.04.2013 11:38
lubię takie galarety do bułki z masłem, i jako zakąske

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak