Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frytki z batatów

5.0
(68)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Bataty są bogatym źródłem karotenów i karotenoidów oraz luteiny, która ma korzystny wpływ na nasz wzrok. Frytki przygotowuję w lekkiej, pieczonej wersji, bez nadmiaru tłuszczu. Frytki z batatów mają delikatny, słodki smak, a dodatek wędzonej papryki sprawia, że smakują jeszcze lepiej :)

Składniki:

batat 1 sztuka
Tymianek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
olej rzepakowy 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Porada

Frytki z batatów serwujemy z dodatkiem ulubionych sosów lub jako dodatek do obiadu.

Przepis i sposób przygotowania na: Frytki z batatów

Frytki z batatów są świetnym zamiennikiem dla zwykłych frytek z ziemniaków. Z dodatkiem odpowiednich przypraw są one pyszną przekąską czy dodatkiem do obiadu. Frytki z batatów są słodkie, ale zioła, sól i pieprz komponują się tu doskonale i wydobywają z batatów jeszcze inne aromaty. 

1. Jeden duży batat (lub dwa małe) obieramy i kroimy na frytki.

2. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem.

3. W przygotowanej mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (funkcja góra - dół) na około 20 minut.

To już cały przepis na frytki z batatów! Przygotuj do nich jeszcze pyszny sos i spałaszuj na kolację lub wykorzystaj je do obiadu. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak