Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina truskawkowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1 kg
woda 350 ml
cukier 400 g
sok z cytryny 2 łyżecz.
mąka ziemniaczana 4 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina truskawkowa

Kroki postępowania

1
Truskawki myję, usuwam szypułki i kroję owoce na mniejsze kawałki. Przekładam pokrojone owoce do garnka, wsypuję cukier, dodaję ziarenka wyskrobane z laski wanilii i wlać 300 ml wody oraz sok wyciśnięty z cytryny. Podgrzewam całość dotąd, aż truskawki się rozgotują, ale wciąż będą w kawałkach.
Krok 1 - Frużelina truskawkowa foto
2
50 ml zimnej wody mieszam z mąką ziemniaczaną. Mieszankę wlewam do gotujących się truskawek w garnki i mieszam, aż do zgęstnienia.
Krok 2 - Frużelina truskawkowa foto
3
Gorącą frużelinę nakładam do suchych i wyparzonych słoików, mocno zakręcam i stawiam do góry dnem, pozostawiam w tej pozycji aż do wystudzenia.
Krok 3 - Frużelina truskawkowa foto
4
Przenoszę słoiczki do spiżarni gdzie je przechowuję.
Krok 4 - Frużelina truskawkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 18.07.2013 21:06
super przepis:) do ciast i deserów idealna:)
Konczi 18.07.2013 20:18
super przepisik
Renata9 18.07.2013 19:49
pyszna ta fruzelina
edzik 18.07.2013 19:08
z truskawkami.. pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak