Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 szt
śliwki węgierki 12 szt
mąka pszenna 1/2 szkl
masło 5 dag
cukier kryształ 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
żurawina
herbatniki 2-3 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną

Kroki postępowania

1
Gotowe ciasto francuskie wyjąc z lodówki, pozostawić na 1 godzinę w temp pokojowej, rozwinąć i pokroić na 12 równych kwadratów. Każdy kwadrat ciasta włożyć do okrągłej foremki muffinkowej tak aby wszystkie rogi ciasta wystawały poza brzegi. Na dno wsypać odrobinę pokruszonych herbatników, włożyć śliwkę i suszoną żurawinę.
Krok 1 - Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną foto
2
Do miski wsypać mąkę, cukier z wanilią, cukier kryształ, dodać masło i żółtko. Posiekać nożem do czasu aż składniki się połączą w kruszonkę.
Krok 2 - Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną foto
3
Posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Krok 3 - Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną foto
4
Piec w temp 190 stopni około 20-25 minut.
Krok 4 - Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 11.01.2014 17:14
Smakowite są.
Mniam 14.11.2013 16:33
Fajnie nadziałaś swoje tulipanki.
Olga_SK 14.11.2013 13:33
Pięknie się prezentują :)
margaret 14.11.2013 08:46
super pomysł:)
Janina 14.11.2013 08:21
Fajny pomysł;)
Gabi44 13.11.2013 23:47
Pięknie Ci zakwitły tulipany tej jesieni.
Gracer 13.11.2013 23:07
chce się skosztować
Renata9 13.11.2013 22:28
świetne te tulipanki, muszę takie zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak